व्याध्रपथिक कथा – Vyaghra Pathik Katha Objective Question 2024

व्याध्रपथिक कथा objective, vyaghra pathik katha ka objective, संस्कृत का ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन, संस्कृत कक्षा-10 पाठ-11 व्याघ्रपथिककथा Objective Question Answer, Class 10th Sanskrit Vyaghra Pathik Katha, व्याघ्रपथिककथा OBJECTIVE QUESTION

Bihar Board Class 10th Sanskrit Chapter 11 Vyaghra Pathik Katha Objective Question Answer

1. ‘व्याघ्रपथिककथायाः’ रचनाकारः कः अस्ति ?

क. विष्णुशर्मा
ख. भर्तृहरिः
ग.  रामचन्द्रओझा
घ.  नारायणपण्डितः
Answer  –  नारायणपण्डितः

2. बूढ़े बाघ के हाथ में क्या था ?

क. सोने का कंगन
ख. लकड़ी का कंगन
ग.  ताँबें का कंगन
घ.  चाँदी का कंगन
Answer  –  सोने का कंगन

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Facebook Group Join Now

3. “दरिद्रान्भर कौन्तेय ! मा नीरुजस्य किमौषधे:”-पद्य किस पाठ से संकलित है ?

क. शास्त्रकाराः
ख. विश्वशांतिः
ग.  कर्मवीर कथा
घ.  व्याघ्र पथिक कथा
Answer  –  व्याघ्र पथिक कथा

4. क्रियां बिना किं भार ?

क. विवेकम्
ख. ज्ञानम्
ग.  शास्त्रम्
घ.  पुस्तकम्
Answer  –  ज्ञानम्

5. ‘व्याघ्नपथिक कथा’ किस ग्रन्थ से उद्धृत है ?

क. पंचतंत्र
ख. नीतिशतक
ग.  हितोपदेश
घ.  नीतिश्लोकाः
Answer  –  हितोपदेश

6.  पशुपक्षिकथानां मूल्यं केषां शिक्षार्थं भवति ?

क. दानवानाम्
ख. पशुनाम्
ग.  मानवानाम्
घ.  पक्षिणाम्
Answer  –  मानवानाम्

7.  व्याघ्रस्य हस्ते किम् आसीत् ?

क. सुवर्णकङ्कणम्
ख. संस्कृतपुस्तकम्
ग.  रजतकङ्कणम्
घ.  गजम्
Answer  –  रजतकङ्कणम्

व्याध्रपथिक कथा objective

8. दुराचारी कः आसीत् ?

क. पथिकः
ख. दुर्जनः
ग.  व्याघ्रः
घ.  दानवः
Answer  –  व्याघ्रः

9. कः स्नातः कुशहस्तः सरस्तीरे ब्रूते ?

क. भल्लूकः
ख. वानरः
ग.  व्याघ्रः
घ.  मनुष्यः
Answer  –  व्याघ्रः

10. ‘इदं सुवर्ण कङ्कणं गृह्यताम्!’ किसने कहा ?

क. बाघ
ख. दानी
ग.  कथाकार
घ.  पथिक
Answer  –  बाघ

11. ‘व्याघ्रपथिक कथा’ पाठ में किसके दुष्परिणाम का वर्णन किया गया है ?

क. मोह
ख. काम
ग.  लोभ
घ.  क्रोध
Answer  –  लोभ

12. पथिकः केन व्यापादितः खादिश्च ?

क. मनुष्येण
ख. व्याघ्रेण
ग.  सिंहेन
घ.  सर्पण
Answer  –  व्याघ्रेण

13. भोः भोः पान्थाः! इदं गृह्यताम् ?

क. महापङ्के
ख. सुवर्णकङ्कणम्
ग.  कङ्कणम्
घ.  स्वर्णः
Answer  –  सुवर्णकङ्कणम्

14. व्याघ्रः प्रसार्य दर्शयति ?

क. पङ्के
ख. धनं
ग.  हस्तम्
घ.  पारेन
Answer  –  हस्तम्

15. तदुपदेशादिदानीमहं कथं न ?

क. घनं
ख. भूमिः
ग.  विश्वासभूमिः
घ.  सरसि
Answer  –  विश्वासभूमिः

16. ‘व्याघ्रपथिक-कथा’ हितोपदेश के किस भाग में संकलित है ?

क. सन्धि
ख. सुहद् भेद
ग.  विग्रह
घ.  मित्रलाभ
Answer  –  मित्रलाभ

17. “कथं मारात्मके त्वयि विश्वासः ?’ किसकी उक्ति है ?

क. धार्मिक
ख. बाघ
ग.  पथिक 
घ.  लेखक
Answer  –  पथिक

व्याध्रपथिक कथा का ऑब्जेक्टिव नोट्स इन हिंदी

18. पथिक स्नान करने कहाँ गया ?

क. झरना
ख. तालाब
ग.  समुद्र
घ.  नदी
Answer  –  तालाब

19. दान किसको देना चाहिए ?

क. दरिद्र को
ख. धनी को
ग.  बूढ़े को
घ.  लाचार को
Answer  –  दरिद्र को

20. ‘व्याघ्र-पथिक कथा’ पाठ में किसके लिए ‘कौन्तेय’ शब्द का प्रयोग हुआ है ?

क. बाघ
ख. पथिक
ग.  अर्जुन
घ.  युधिष्ठिर
Answer  –  पथिक

21. अहह, महापंके पतितोऽसि ।’ किसने कहा ?

क. बाघ
ख. साधु
ग.  पथिक
घ.  धार्मिक
Answer  –  बाघ

Class 10th Sanskrit Subjective Notes
पाठ – 1मङ्गलम्
पाठ – 2पाटलिपुत्रवैभवम्
पाठ – 3अलसकथा
पाठ – 4संस्कृतसाहित्ये लेखिकाः
पाठ – 5भारतमहिमा
पाठ – 6भारतीयसंस्काराः
पाठ – 7नीति श्लोकाः
पाठ – 8कर्मवीर कथाः
पाठ – 9स्वामी दयानन्दः
पाठ – 10मन्दाकिनीवर्णनम्
पाठ – 11व्याघ्र पथिक कथाः Notes
पाठ – 12कर्णस्य दानवीरता
पाठ – 13विश्वशांतिः
पाठ – 14शास्त्रकाराः
Rate this post

Leave a Comment